Линукс (Linux) е ядро (kernel) на операционна система. Освен ядро, операционната система може да включва графична среда, мениджър на прозорци (window manager) и друг софтуер, и цялото това се нарича “дистрибуция на Линукс операционна система”, която се инсталира на десктоп настолни компютри, лаптопи, ноутбуци и нетбуци, и сървъри. За краткост, повечето хора наричат Линукс “операционна система” и следващия въпрос е коя Линукс дистрибуция (Linux distro/distribution) по-точно се има предвид, тъй като вариантите са стотици.

Други алтернативни операционни системи са Windows и Mac OS X, за сървъри също се използват Unix и BSD, а за мобилни устройства – Андроид (Android). Повече информация на английски език – Какво е линукс и защо е популярен?.

Защо Линукс?

Причините да изберете Линукс са много:

 • Линукс е напълно безплатна операционна система – не плащате нито стотинка, не евтина, а безплатна!
 • Линукс е open source операционна система – имате достъп до кода, защитавайки се от следене какво правите и какви сайтове посещавате.
 • Линукс е бърз – няма голяма разлика в бързината спрямо другите операционни системи, напр. Уиндоус. Windows 10 е бавен и “лаг-ва” на по-стари компютри… ще трябва да имате нов компютър, ако искате да върви бързо. Имате възможност да изберете линукс дистрибуция, която е по-бърза от останалите (ако нямате големи и специфични изисквания към графична среда), която ще работи и на 10 годишни компютри.
 • Линукс е сигурен – сигурността е внедрена още при проектирането на системата и не се нуждаете от антивирусен софтуер (пестите пари). Трябва да се отбележи, че въпреки това, винаги има риск при използването на какъвто и да е софтуер – за всяка операционна система.
 • Има много линукс дистрибуции, не сте ограничени само до един-единствен. Определете целите си – бързина, красота, удобство за работа “само с мишка” и др. и изберете 2-3 дистрибуции за тест.
 • Линукс работи на стари компютри… – всъщност само Линукс работи на стари компютри! Останалите операционни системи имат големи изисквания към РАМ памет и процесор, понякога и към видео графика, докато за линукс има много дистрибуции, които ще паснат на стар лаптоп или компютър. Забележка: “Windows XP” вече не се поддържа и използването му на стари компютри крие риск за сигурността – можете да изгубите информацията или да заразите компютъра и документите с вируси.
 • Линукс се обновява непрекъснато – можете да настроите да се проверява за актуализация на софтуера на всеки NN минути или часове. Така осигурявате сигурността на системата.
 • Гъвкавост, “Customization” или Настройка според вашите предпочитания – имате огромни възможности, ако имате такива изисквания. Налични са хиляди теми и елементи, които правят системата гъвкава за различни нужди.
 • Надеждност – Нека вземем за пример Windows, който с всеки нов софтуер става все по-бавен… при Линукс няма забавяне – инсталирате огромен брой софтуери и всичко работи със същата скорост, както и досега. Няма го досадното “рестартирай и ще се оправи”… макар че понякога също може да е полезно за освобождаване на паметта…
 • Privacy или Поверителност на личните данни – Линукс уважава личните данни (*имаше опит за нарушаване на това от една компания, но беше спрян навреме) и не събира лична информация за това какво правите и кои сайтове разглеждате. Ако използвате Windows 10 или Mac OS X, то вас ви следят за много параметри, вкл. поведение и посетени сайтове, без да имате възможност да изключите някои от тях. Неприемливо!
 • Над 90% от супер-компютрите използват Линукс! Повечето сървъри използват Линукс!
 • Windows се променя постоянно с всяка нова версия. Първите версии на Windows 8 и 10 бяха брутално различни, предвидени специално за телефони. Сега последните версии на Windows 10 идват с подходящите настройки за десктоп компютри и лаптопи. Линукс има много дистрибуции и мениджъри на прозорците, така че когато изберете един – ще можете да го ползвате дълги години напред. При нужда – превключвате към друг – подобен… Избор има много!

Можете да разгледате и уеб сайтът “Защо Линукс е по-добър?“, за още идеи.

Недостатъци на Линукс

Изброихме много предимства на Линукс, но сега е време да сме честни и да споменем недостатъците:

 • Няма игри – компютърните игри не поддържат Линукс (поне засега и в близкото бъдеще). Ако още играете на игри – ще сте ограничени до Windows 10.
 • Специфичен софтуер – Линукс не е особено добър за специфични нужди, които изискват специализиран софтуер, защото Windows доминира на пазара на операционните системи от дълги години и почти всички специализирани софтуери се правят за Windows! Ако имате работа със счетоводен, строителен, финансов или друг софтуер, ще трябва е да попитате дали има поддръжка за Линукс.
 • Линукс е различен и сложен. Всяка нова операционна система е сложна – нова концепция, за която ще ви трябва време да схванете. Ако обаче имате нужда от основното – интернет и мултимедия, то веднъж настроени – ще имате всичко настроено!
 • Ще ви трябва Линукс специалист за инсталация и преинсталация. Докато нямате данни за губене на съответния хард диск, то линукс може да се инсталира и от вашето 8 годишно дете или от вас! Какво е нужно? Трябва да сложите DVD или USB флашка и да стартирате инсталатора на избраната линукс дистрибуция – подобно на Windows.
 • Хардуерна поддръжка – Факт е, много от компютърните производители не предоставят поддръжка за Линукс. Това най-вероятно е нарочно, с цел да се забави популяризацията на Линукс. Въпреки това, след месеци или година-две, съответния хардуер вече се поддържа нормално. Ако имате специални изисквания – консултирайте се с Линукс/Linux специалист преди покупката.

Инсталиране и поддръжка на Линукс/Linux

Инсталирането на операционната система Линукс/Linux е също толкова лесно, колкото и Windows. Слага се CD/DVD диск или USB флаш и се рестартира компютъра…

Ако имате данни, които не сте архивирали – не бързайте! Първо направете архив на своите данни и изключете архива от компютъра си! Така ще предотвратите загуба на данни.

След това следвате инструкциите на инсталатора, който е подобен за Windows и Linux. Най-добре е също така да следвате инструкции под формата на снимки на всяка стъпка или пък видео на инсталацията. Например пишете “install linux video” и ще намерите видео на различни инсталации. Най-добре е да добавите и избраната дистрибуция и съотетната версия в търсенето, напр.: install linux mint 18.2. Така ще намерите статии със снимки, но можете да потърсите и видео.

Инсталирането и настройката на компютри и лаптопи с Линукс обикновено изисква компютърна поддръжка, особено ако сте фирма, която работи с данни, а не просто за браузване в Интернет. За целта се консултирайте с Линукс/Linux специалист и можете да се уговорите за обучение или компютърно обслужване.

Линукс/Linux специалист

Линукс/Linux специалист е широко понятие, но в случая ще ви трябва човек, който разбира и използва Линукс на средно ниво. Не ви е нужен нито Линукс специалист за хостинг, нито линукс програмист!

Ако имате специфични изисквания, то тогава може да се наложи да потърсите друг Линукс специалист или да разпитате във Линукс форуми, където да получите съвети или контакти. Линукс общността работи изключително много с форуми и можете да разчитате на помощ точно по този начин.

След години ще има много повече Линукс специалисти, защото употребата на Линукс се повишава с времето, но засега ако бизнесът ви зависи от информацията на компютър – задължително се консултирайте със специалист.

Ако имате въпроси – пишете коментар и ще опитаме да отговорим максимално точно и бързо (до няколко дни).